Jaqueline Veldkamp van PAUWeddings vertelt

Foto: Studio Damon

Na het organiseren van bruiloften van vriendinnen, werden het al gauw die van kennissen. Daar moest ze met een organisatorische achtergrond wel wat mee doen! Jacqueline heeft niet zo maar voor de naam PAUWedding gekozen. Ze vertelt vandaag op Trouwenblog meer over haar werk.

Naam: Jacqueline Veldkamp
Leeftijd: 37
Bedrijf: PAUWeddings
Sinds: 2 jaar

Waar staat de pauw voor?
Pauwen zijn hele mooie dieren. Als ze hun staart ingeklapt hebben, zijn ze onopvallend. Maar als ze die staart open slaan kijken alle ogen je prachtig aan. Met al die ogen zouden ze zich op alles kunnen focussen. Ik heb oog voor detail(s). Daarnaast bleek de pauw ook nog het lievelinsdier van Hera, de godin van het huwelijk. Dat kon geen toeval meer zijn.

Hoe is PAUWeddings ontstaan?
Sinds 2003 ben ik eigenlijk al bezig met het organiseren van bruiloften. Dat begon bij die van mijn vriendinnen, maar het werden steeds vaker ook kennissen die mij vroegen. Het is eigenlijk heel snel gegaan, want sindsdien heb ik zo rond de 20 bruiloften georganiseerd. In 2012 ben ik echt voor mezelf begonnen. In het begin werkte ik nog als Operations Manager bij Madurodam en daar had ik de leiding over 100 mensen. Het viel op een gegeven moment niet meer te combineren. Toen ben ik langzaam het managen gaan afbouwen en het weddingplannen gaan opbouwen.

Welke van die bruiloften is je het meest bij gebleven?
Allemaal! Elke bruiloft heeft wel iets dat me bij blijft. Soms word ik gepakt door de sfeer, een andere keer zijn het de mensen die het bijzonder maken. Op 12-12-12 werkte ik als weddingplanner mee aan ‘Vier de Liefde’; die hele dag én de hele belevenis (een initiatief van Joanne Littooij) hebben een diepe indruk achtergelaten. Voor deze bruiloft werd namelijk alles gesponsord – mooi om te zien dat zoveel leveranciers het hart op de goede plaats hebben! Het is ook wel eens voor gekomen dat ik heel erg aan het hollen was achter de schermen en dat het bruidspaar het helemaal niet door had. Aan het einde van de avond hadden ze daar nog steeds niks van gemerkt, en dan weet je dat je je werk goed hebt gedaan.

Is dat het belangrijkste? Een zorgeloze dag voor het bruidspaar?
Het bruidspaar is belangrijk, maar dat zijn de gasten ook. Zij moeten ook een zorgeloze dag ervaren. Ik raad mensen daarom ook aan om er twee keer over na te denken wie ze vragen als ceremoniemeester. Als ceremoniemeester maak je de dag niet echt mee namelijk. Als het bruidspaar elkaar het ja-woord geeft, ben je als ceremoniemeester bezig met de champagne klaar zetten. Van te voren wil ik ook altijd graag weten wie er belangrijk zijn voor het bruidspaar. Zo kan ik bijvoorbeeld de moeder van de bruid ook extra aandacht geven.

Je plant ook bruiloften in Italië. Is Italië je specialisatie?
Eigenlijk wel. In 1997 heb ik er een jaar gewoond en vroeger ging ik er al vaak op vakantie. Dat heeft er toe geleid dat ik de taal heel redelijk beheers. Het combineren van bruiloften in Nederland en in Italië is heel fijn. Het is als weddingplanner heel anders werken daar. Je moet er veel geduld voor hebben en er mee om kunnen gaan dat ze niet zo van het mailen zijn. Dat ik de taal spreek heeft meerdere voordelen. Tijdens het bezoeken van locaties zijn ze eerlijker tegen me, omdat ze weten dat ik ze kan verstaan. Daarnaast heb ik er een groot netwerk door weten op te bouwen.

Is het een trend dat mensen in het buitenland gaan trouwen?
Absoluut. Dat heeft volgens mij te maken met het feit dat mensen steeds meer rekening houden met hun eigen wensen, dat raad ik ze ook aan. Je hoeft niet per se meer die vriendelijke overbuurvrouw uit te nodigen als je dat niet wilt.

In het buitenland trouwen is niet een teken van een financiële crisis. Wat merk je daar wel van?
Dat mensen gaan ‘rond shoppen’. Ze willen eerst meerdere weddingplanners spreken voor ze er één kiezen. Dat vind ik niet iets slechts, want er moet van beide kanten een klik zijn. Maar het gebeurt wel vaker dan vroeger.

En waar kan op bezuinigd worden?
Nodig minder mensen uit; ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. En als je op een locatie bent voor het feest, wordt er vaak een midnight-snack aangeboden. Deze komt dan rond middennacht en er wordt dan uit gegaan van het aantal mensen dat er komt. Vaak is alleen het grootste gedeelte er dan niet meer. Dus neem in plaats van 100 hapjes, 60 hapjes.

Laatste tip?
Doe dat waar je goed in bent. Ben je heel creatief; ga dan daarin helemaal los en laat het organiseren aan iemand anders over. Of organiseer je zelf goed en graag? Neem dan iemand in de arm die je die taak ook toevertrouwt zodat je dit keer zélf kunt genieten. Tot slot, vergeet niet dat je zelden zoveel geld uitgeeft voor één dag. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat het goed besteed is. Je laat je huis tenslotte ook niet bouwen door een amateur!

Lees ook:Steeds vaker Stiekem Trouwen
Lees ook:Weddingplanner Inge Bergakker columniste Trouwenblog!
Lees ook:Column: Had ik het weer maar onder controle
Lees ook:Tijdens de recessie wordt er minder getrouwd
Lees ook:Geen trouwfoto maar scheidingsfoto

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>