Zo bepaal je je trouwbudget

Weddingplanner Inge Bergakker geeft iedere maand antwoord op dringende vragen van bruidsparen. Deze keer staat het budget centraal. Hoe bepaal je dit en waar moet je op letten?

Een bruiloft kan -voordat je het weet- behoorlijk qua kosten omhoog schieten, maar deze kosten heb je grotendeels zelf in de hand. Ik hanteer meestal een verdeelsleutel: circa 40% van het totaalbudget moet je reserveren voor de receptie, bruidstaart, diner en feest, 10% voor de trouwkleding en ongeveer 10% voor de fotograaf. Ik adviseer overigens altijd om niet te bezuinigen op de fotograaf.

De overige 40% gaat op aan andere zaken zoals legeskosten, trouwvervoer, drukwerk, muziek, trouwringen, bedankjes, uiterlijke verzorging etc. Daarnaast is het raadzaam een post ‘onvoorzien’ op te nemen in de begroting. Houdt circa 5% van het overige budget apart voor deze onvoorziene kosten.

Wil je de kosten laag houden; drie budget tips:
* Trouw doordeweeks (maandag t/m donderdag) buiten het trouwseizoen (oktober t/m april) of denk “out of the box” en trouw rond de kersttijd; meeste locaties zijn dan al prachtig versierd.
* Probeer een auto te lenen van baas/kennissen/vrienden.
* Trouwkleding kopen via online webshops (of bijvoorbeeld via ebay) of zelfs huren.

Inge Bergakker, Seeds of Love Weddingplanner

Lees ook:Gastenlijst samenstellen zonder ruzie!
Lees ook:Zo kies je de juiste weddingplanner
Lees ook:Column: Waar was het persoonlijke tintje?
Lees ook:Waar start je mee na het huwelijksaanzoek?
Lees ook:Tips voor goede bruidsfoto’s

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Zo bepaal je je trouwbudget

  1. TS

    Beste Inge, Waarom raad je aan niet te bezuinigen op de fotograaf?

    Opmerking redactie: dit is niet de plek om reclame te maken. Vandaar dat ik de link naar je website en naam heb aangepast.

      /   Reply  / 
    1. Inge

      Hallo TS,

      Waarom ik aanraad om NIET te bezuinigen op een fotograaf heeft een tweetal redenen.

      Ten eerste zitten er ongelofelijk veel uren in een shoot voordat jij het eindresultaat te zien krijgt. Behalve dat de fotograaf minimaal 8 uur op de dag bezig is met de mooiste plaatjes te schieten, moeten daarna alle foto’s geselecteerd en bewerken worden. Daar zit al zeker 30+ uren in. Vervolgens moet de fotograaf met een creatief oog een prachtig album ontwerpen. Dit is meestal ook nog eens van uitstekende kwaliteit. Foto’s worden ook nog eens op een DVD gezet en online een album aangemaakt.

      Ten tweede; je krijgt mijns inziens maar 1 kans om een blijvende en tastbare herinnering vast te laten leggen van één van de bijzonderste dagen in je leven! Niet alleen voor jezelf (waar je jaren later NOG met plezier naar kijkt), maar ook voor vrienden, familie, kennissen en niet te vergeten… jullie kinderen:)

        /   Reply  / 
  2. E.

    Ik heb dit laatst zelf van dichtbij mogen meemaken, er gaat een hoop geld zitten in trouwen!

    Opmerking redactie: dit is niet de plek om reclame te maken. Vandaar dat ik de link naar je website en naam heb aangepast.

      /   Reply  / 
    1. Inge

      Mee eens E, maar voor elk budget is een prachtige trouwdag te organiseren. Dat is ook de kracht van een wedding planner. Door hun expertise, ervaring en groot netwerk is het juist een uitdaging om dit voor het bruidspaar voor elkaar te krijgen!

        /   Reply  / 
  3. E.

    Een fotograaf is echt duur!

    Opmerking redactie: dit is niet de plek om reclame te maken. Vandaar dat ik de link naar je website en naam heb aangepast.

      /   Reply  / 
    1. Inge

      Hallo E,

      Maar je krijgt er ook iets prachtigs en tastbaars voor terug! Herinneringen (kunnen) vervagen, albums zijn blijvend!

        /   Reply  / 
  4. webkul

    Bedankt voor deze blog. Ik was op zoek naar dit soort blog waardoor ik kon ideeën op te doen voor het maken van de begroting voor de bruiloft.

      /   Reply  / 
    1. Inge

      Graag gedaan! Het is een aardige leidraad om aan vast te houden. Het is natuurlijk niet alles bepalend, maar een richtlijn waarmee ja aan de slag kunt. Heel veel succes met de planning!

        /   Reply  / 
  5. Marco

    Een helder en duidelijk artikel, bedankt

      /   Reply  / 
    1. Inge

      Heel graag gedaan Marco. En als er nog iets is waarmee ik jullie kan helpen, dan weten jullie mij te vinden en ben ik uiteraard bereid er naar te kijken en/of vragen te beantwoorden!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>