Ambtenaar van de burgerlijke stand kies je zo

Als bruidspaar wil je dat je huwelijk wordt gesloten door een fijne ambtenaar van de burgerlijke stand. Een man of vrouw, waarbij jullie je op je gemak voelen en die bovendien jullie liefdesverhaal mooi kan verwoorden. Maar hoe kies je de juiste ambtenaar. Mariëlle Jongmans, die zelfstandig buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is, geeft je tip.

“Iedere gemeente heeft zijn eigen manier van het indelen en verdelen van de huwelijken. In sommige gemeenten valt er niets te kiezen, omdat niet bekend is welke trouwambtenaren er zijn en wie jullie huwelijk gaat doen. Dan is het dus afwachten wie je krijgt en of er van te voren nog contact is. Dat is vaak wel zo en tijdens zo’n gesprek kan je dan kennismaken en jullie wensen neerleggen.

Natuurlijk kun je altijd bij andere bruidsparen, die al in de gemeente getrouwd zijn, informeren of zij een leuke Babs(Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand) hadden en vragen of jullie deze persoon ook als ambtenaar voor jullie huwelijk mogen. Vaak houdt de gemeente daar wel rekening mee.

In veel gemeenten mag je tegenwoordig je voorkeur uitspreken voor een ambtenaar. Zij presenteren zich met een foto, video en verhaaltje op internet. Helaas heb je nooit honderd procent zekerheid of deze ambtenaar ook echt beschikbaar is op jullie dag en of deze in het echt net zo leuk is als jullie hopen.

Mocht er tijdens het voorgesprek blijken dat jullie je echt niet prettig voelen met deze trouwambtenaar dan kun je natuurlijk altijd vragen om een andere. Dit is wel lastig, omdat zo’n gesprek vaak vlak voor het huwelijk plaats vindt.

Een andere mogelijkheid is om aan iemand uit jullie gezelschap te vragen om in plaats van de gemeente ambtenaar iets over jullie te vertellen, ook dat kan jullie ceremonie het heel persoonlijk maken. Maar onderschat niet hoe moeilijk zo’n toespraak is. Die oom waar je altijd zo om moet lachen op familiefeestjes kan toch tegenvallen als hem gevraagd wordt te spreken op jullie huwelijkssluiting…

Om al deze onzekerheden voor te zijn kan je ook kiezen voor je ‘eigen’ zelfstandige trouwambtenaar. Dit is iemand die je in kunt huren en vaak al lang voor de trouwdag leert kennen En die voor één dag benoemd kan worden in de gemeente waar jullie trouwen en jullie zo heel persoonlijk en helemaal naar jullie wens in de echt mag verbinden. Daar zijn natuurlijk wel extra kosten aan verbonden, want de legeskosten bij de gemeente blijven hetzelfde (of worden meer) ook als je je eigen Babs mee neemt. Maar dan heb je wel de zekerheid dat het moment van trouwen, waar het eigenlijk allemaal om draait op je trouwdag, echt geweldig en onvergetelijk zal zijn.”

Mariëlle Jongmans,
Bijzondere huwelijkssluiting

Lees ook:Zelfstandige BABS focust zich op jullie
Lees ook:Win een gratis huwelijk bij Ado Den haag
Lees ook:Rotterdam: nu ook trouwabtenaar voor één dag
Lees ook:Angela Groothuizen bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand
Lees ook:Kerkelijk huwelijks zelfs in Italië niet meer de norm

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>