Bruidsparen regisseren zelf trouwceremonie

Aanstaande bruidsparen krijgen vanaf 1 januari 2014 de mogelijkheid om volledig de regie te nemen over hun huwelijksvoltrekking, zo meldt Gemeente Noordoostpolder. Zo kunnen bruidsparen de ceremonie nog persoonlijker maken. Bruidsparen bepalen zelf wie het huwelijk voltrekt, op welke wijze dit plaatsvindt en waar het huwelijk wordt voltrokken. Met de uitbreiding van de mogelijkheden wil de gemeente meer keuzemogelijkheden bieden en een lans breken voor die burgers die het trouwritueel anders willen vormgeven dan het lang aangeboden traditionele burgerlijk huwelijk.

Eigen keuze trouwambtenaar
Bruidsparen kiezen de trouwambtenaar die het beste bij hen past. Ze hebben daarbij de keus uit drie mogelijkheden. Een bestaande trouwambtenaar uit de eigen gemeente, een trouwambtenaar van buiten de gemeente, of door de trouwceremonie te laten leiden door een bekende van het bruidspaar waarbij de wettelijke taken, het ondertekenen van de akte en de trouwvraag, door een gewone ambtenaar voltrokken wordt.

Eenvoudige of uitgebreide ceremonie
Er zijn bruidsparen die een bruiloft willen met veel toeters en bellen en anderen die een sobere bijeenkomst willen. Aan alles hangt een prijskaartje. Door keuze te bieden in de manier waarop een huwelijk wordt voltrokken, heeft een bruidspaar meer mogelijkheden om de ceremonie binnen het budget te laten passen.

Wil een bruidspaar een eenvoudige huwelijksceremonie, dan kan het er voor kiezen om alleen de akte te ondertekenen en de trouwvraag te beantwoorden in het bijzijn van de getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Een uitgebreide ceremonie blijft natuurlijk mogelijk. Dat kan in de traditionele vorm waarbij de trouwambtenaar de officiele taken vervult plus de toespraak. Maar ook kan de uitgebreide ceremonie in een nieuwe vorm, waarbij niet de trouwambtenaar maar een persoon naar keuze van het bruidspaar de toespraak houdt.

Passende locatie
Huwelijkskandidaten willen steeds vaker eigen creativiteit inbrengen wat betreft de trouwlocatie. Dit is een trend waar we als gemeente Noordoostpolder in mee willen gaan. De eisen voor de locatie waar een huwelijk kan worden voltrokken, zijn daarom losgelaten. Zo hoeft de wettelijke huwelijksvoltrekking niet meer perse plaats te vinden in een gebouw. Wie wil trouwen op een alternatieve trouwlocatie kan dat vanaf volgend jaar doen. De diverse trouwmogelijkheden worden in het najaar getoond op de website van de gemeente.

Lees ook:Gemeente Krimpen aan den IJssel nieuw huwelijksbeleid
Lees ook:Trouwen aan de ontbijttafel
Lees ook:Ambtenaar van de burgerlijke stand kies je zo
Lees ook:Persoonlijke en interactieve verbintenis vol beleving
Lees ook:Thuis trouwen in Apeldoorn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>