Opletten bij de keuze voor bloemen en bruidsboeket

Bloemwerk is een essentieel onderdeel voor de styling van jullie bruiloft. Marie-José Schlenker van Eindeloos Events legt aan Trouwenblog uit waar je allemaal op dient te letten.

“Het bruidsboeket behoort officieel door de bruidegom verzorgd te worden. Maar in mijn ervaring als weddingplanner zijn er maar weinig bruiden die deze taak voor de volle 100% aan manlief overlaten. Al is het wel zo leuk om op een gegeven moment los te laten en je te laten verrassen wanneer je het boeket van hem overhandigt krijgt. Geef hem een aantal subtiele hints en als het nodig is, misschien een stukje van de stof van je jurk.

De meeste bruiden speuren vooraf het internet af op zoek naar plaatjes van boeketten die in de smaak vallen en nemen daarbij hun lievelingsbloem(en) als uitgangspunt. De roos is trouwens nog steeds de meest gekozen bloem voor het bruidsboeket, van een kleinbloemige roos tot aan de pioenroos.

Natuurlijk is het belangrijk dat je de bloemen kiest waar je ‘iets mee hebt’. Maar vergeet ook niet te kijken naar je postuur en de vorm van de bruidsjurk. Ben je klein en/of slank en/of draag je een nauwsluitende bruidsjurk, verberg jezelf dan niet achter een enorme waterval van bloemen. De bruid (en haar jurk) moeten het middelpunt van de belangstelling zijn. Kies in dat geval voor een boeket in biedermeier stijl.

TIP
Kies voor het boeket (en al het andere bloemwerk op je bruiloft) bloemen van het seizoen. Deze bloemen zijn vaak wat vriendelijker voor de portemonnee. Neem foto’s mee van bruidsboeketten die je mooi vind naar een bloemist en vraag of deze bloemen op jouw trouwdag gemakkelijk te verkrijgen zijn. Bloemen die op dat moment lastig te krijgen zijn, of de duurdere soorten zoals de orchidee, kunnen de prijzen voor het bloemwerk doen stijgen.

Probeer de bloemkeuze van het bruidsboeket ook weer terug te laten komen in de bloemdecoraties. Denk hierbij aan bloemdecoratie aan de stoelen tijdens de ceremonie, of langs het gangpad in de kerk. Bloemen op de dinertafel(s) en de tafels bij de receptie en/of het feest. Overleg met de locatie wat zij aanbieden. Vaak heb je geen keuze of zet de locatie helemaal geen bloemen neer. Je hoeft niet perse groots uit te pakken. Een enkele bloem in een mooi vaasje geeft dikwijls al een mooi resultaat.

Ga ook slim om met wat je hebt. Hebben jullie bijvoorbeeld een mooi bloemstuk op de trouwauto? Laat dit dan door iemand van de auto halen wanneer jullie er verder geen gebruik meer van maken en leg het (vaak grote) bloemstuk neer als decoratie bij het gastenboek of de cadeautafel. Heb je bloemen gebruikt om stoelen of kerkbanken te decoreren? Neem ze mee en zet ze in leuke vaasjes op de tafels tijdens het avondfeest.

BETEKENIS:
Natuurlijk wil je dat het bruidsboeket en de andere bloemen passen bij het kleurenthema van jullie grote dag. Kleuren hebben een betekenis en het kan leuk zijn om hier op in te spelen.
Zo staat:
* Rood (bijv. roos, gerbera, tulp, anjer, ranonkels, gloriosa, dahlia) voor hartstocht, levenskracht, liefde, romantiek, warmte, verleiding, kracht, activiteit, daadkracht, stijl en luxe.
* Roze (bijv. roos, gerbera, tulp, anjer, ranonkels, hortensia, lelie, lathyrus, dahlia) voor zachtheid, tedere liefde, blijdschap, romantiek en ingetogenheid.
* Wit (bijv. roos, gerbera, anjer, ranonkels, hortensia, lathyrus, chrysant, lelie, dahlia, anemoon, lelietje-der-dalen) voor vreugde, feest, waarheid en reinheid.
* Blauw (bijv. hortensia, iris, jasmijn, viooltje) voor goddelijkheid, oneindigheid, onschuld, trouw en oprechtheid.
* Geel (bijv. zantedeschia, ranonkel, gerbera, zonnebloem, tulp, dahlia) voor energie, groei, kracht, optimisme, vreugde, vrolijkheid, warmte, zon en lente of nieuw begin.
Oranje (bijv. gerbera, tulp, ranonkels, dahlia, roos, lelie) voor warmte, rijkdom en erotiek.
Paars (bijv. hortensia, iris, zantedeschia) voor mystiek, spiritualiteit en ingetogenheid.

Maar niet alleen de kleur van de bloem heeft een betekenis. De bloem zelf ‘zegt’ ook iets.
Dat de roos voor de liefde staat is wel bekend. Maar zo staat de azalea voor ‘romantiek’; de margriet voor ‘onschuld’; de iris voor ‘hartstochtelijk vuur’; lelies voor ‘beminnelijkheid’, orchidee voor ‘je bent mooi’; rode tulpen voor ‘volmaakte liefde’ en viooltjes voor ‘eeuwige trouw’. Alle bloemen hebben wel een betekenis.

Maar er zijn ook bloemen die in combinatie met een bepaalde kleur juist een symbolisch negatieve boodschap geven. En dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Een gele anjer staat bijvoorbeeld voor teleurstelling en afwijzing; de gele roos voor ontrouw en jaloezie. Misschien moet je deze bloemen maar niet (laten) verwerken in je boeket.

www.eindeloos-events.nl

Lees ook:Betekenis van bloemen voor je bruiloft
Lees ook:Originele bruidsboeketten
Lees ook:Inspiratie voor als je roze en paarse bloemen wil
Lees ook:Met bloemen kun je alle kanten op
Lees ook:Bruidsboeket van lavendel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Opletten bij de keuze voor bloemen en bruidsboeket

  1. Lily

    Bedankt voor je fijne tips..had nog niet eens nagedacht over de symbolische betekenis die ze konden hebben! Nog een tip:vraag aan je weddingplanner of bij een trouwbeurs met welke bloemist zij goede ervaringen hebben; zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>